Naše druhy kávy jsou směsí výběrových kvalitních zrn ze Střední Ameriky.

Výhodou této kávy je, že není kyselá (je úžasná bez cukru i mléka), je bez chemie a konzervantů a tím je šetrná k zažívacímu ústrojí.

Nepražená zrna mají certifikaci Rainforest Alliance (možno přeložit jako Aliance deštných pralesů).

Standardy Rainforest Alliance jsou obecně nastaveny tak, aby chránily životní prostředí a práva pracovníků.

Nabízíme:

Espresso směsi:

  • CLASSIC (velice jemná a lahodná chuť, oříškovo-ovocná, s jemnou chuťí ovoce),
  • SUMMER (oříškovo-ovocná chuť po citrusech) nebo
  • WINTER limitovaná zimní směs (velice podobná Classic, je silnější a oceníte ji hlavně pokud potřebujete dodat energii ráno nebo během dne).     

         Příprava: espresso, moka konvička, ale hodí se i na všechny alternativní způsoby přípravy

 

Káva na alternativní přípravu/překapávaná:

  • DRIP (překapávaná)

        Příprava: hodí se na všechny alternativní způsoby přípravy, kromě Moka konvičky

                    (French Press, „turek“, dripper, AeroPress, Chemex, džezva, vacuum pot)

 

Bezkofeinová káva:

– chuť bezkofeinové kávy ani nepoznáte od normální kofeinové 🙂

  • DECAF CO2 – Jedná se o směs 100% arabiky, použita je metoda CO2, má velice nízkou aciditu a lze ji připravit na všechny způsoby (espresso, filtr, …atd.)
  • DECAF Swiss Water (SW) – Švýcarský vodní proces je proces u kterého se nepoužívají žádné chemické látky. Kofein se odstraní pomocí vody a aktivního uhlíku. 

Zhruba 10 % zkonzumované kávy na světě tvoří ☕️BEZKOFEINOVÁ KÁVA☕️ takzvaná „decaf“
a je řešením pro ty, co ze zdravotních důvodů nemohou kofein, pro budoucí a čerstvé maminky nebo pro ty, co kofeinovou kávu nemohou pozdě večer, ale mají chuť na kafčo ☺️

Bezkofeinovek je na trhu spousta, jak si ale vybrat kvalitní, co chutná stále jako káva a nemá chemikálie z dekofeinizačního procesu?

Existují různé způsoby, jak kávové zrno zbavit kofeinu:

1) EVROPSKÁ METODA – nejčastěji používaný proces. Káva se namáčí ve vodě, pak se promývá v methylenchloridu. Následně se zrna opláchnou vodou a vysuší.

2) EthylAcetate (ozn. E. A.) – nazývaná také jako Sugar Cane Technique

3) METODA CO2 – zelená nepražená káva je napařena a vystavena proudu oxidu uhličitého, který je zahřátý na vysokou teplotu. Kofein se vylouhuje do CO2.

4) SPARKLING WATER PROCESS – používá CO2 a vodu. Zrna jsou namočena do vody, kde se začne uvolňovat kofein, pak se pod vysokým tlakem přidá CO2.

5) SWISS WATER PROCESS (Švýcarská vodní metoda – ozn. SW) – nejšetrnější, nejdražší, ale nejlepší. Jak název napovídá, proces byl vyvinut v 80. letech minulého století ve Švýcarsku.
Zelená káva se namáčí na několik hodin v horké vodě a páře a louhuje se z ní kofein. Voda se s kofeinem pak filtruje přes uhlíkové filtry, které kofein zachytí. Proces se opakuje tak dlouho, až je v kávě pouze 0,1 % kofeinu.

                                                                                    

Pár rad ke skladování a přípravě naší kávy:

  1.  K přípravě kávy používáme vždy čerstvě upraženou kávu, nejlépe namletou těsně před zalitím šálku vodou (pokud si připravujete domácí Espresso, je dobré si šálky předem nahřát, buď na kávovaru, pokud to umí nebo můžete použít horkou vodu do hrníčku, a pak vylejte)
  2. Použijte nejlépe čerstvou filtrovanou vodu, ohřejte ji na teplotu 92-96°C, kávu nikdy nezaléváme vařící vodou. (Po uvaření vody v rychlovarné konvici, vyčkejte zhruba minutu až teplota klesne.)
  3. Nasypejte požadované množství namleté kávy do hrníčku – 5 až 7 g kávy na 100 ml.
  4. Pokud si připravujete kávu v kávovaru, nastavte si nejmenší množství kávy až maximálně střední množství. Naše káva je silná, takže méně je u nás chuťově více.
  5. Bude-li se Vám káva zdát silná, přidejte si více vody a na příště si uberte množství, pokud jste si ji udělali slabou, příště množství přidejte.
  6. Připravenou kávu pijeme ihned a nikdy ji znovu neohříváme.

Skladování:

Pro zachování čerstvosti a vůně skladujte kávu nejlépe v ledničce nebo mrazáku ve vzduchotěsné nádobě nebo v originál balení. Nedoporučujeme kávu nechávat v teple, oleje, které má káva v sobě by se dostaly ze zrna ven a časem zoxidují a žluknou, což se projeví na finální chuti kávy.

Káva je bez chemie a konzervantů.

Přejeme lahodný zážitek.